Toegevoegd: woensdag 9 juni 2004

Wit-Rusland neemt auto’s in beslag

WARSCHAU (ANP) - De douane van Wit-Rusland heeft een lading met Nederlandse Volkswagens geconfisqueerd. Het gaat om tien auto’s van het type Touareg die een waarde vertegenwoordigen van 750.000 euro.

De terreinwagens waren door Pon’s automobielhandel uit Leusden op transport gezet naar Moskou. Het transport is niet verder gekomen dan de stad Grodno aan grens tussen Polen en Wit-Rusland.

Voor de Nederlandse transporteur is dit een enorme tegenvaller. "Ik geloof niet dat wij een fout hebben gemaakt bij het verzenden van de auto’s. Het lijkt er dan ook sterk op dat Wit-Rusland ze voor eigen gebruik wilde innemen", aldus een woordvoerder van Pon’s automobielhandel.
Volgens de douane was er iets mis met de papieren. De auto-importeur hoopte nog dat het de wagens ooit terug zou zien, maar het Wit-Russische hooggerechtshof heeft de wagens definitief verbeurd verklaard.

Het Nederlandse bedrijf is niet het enige met problemen. Ook Duitse en Russische bedrijven klagen over confiscaties door de Wit-Russische douane. Volgens de Russische ambassadeur Blokhin in Minsk heeft Wit-Rusland in 2002 voor 60 miljoen dollar aan buitenlandse goederen in beslag genomen.
De Nederlandse auto-importeur heeft weinig hoop dat de wagens nog terugkomen. "We zijn nog aan het bekijken of we via het internationale hof hier iets tegen kunnen doen, maar de kans dat we de wagens nu nog terug krijgen is gering", aldus de woordvoerder.
De in beslaggenomen auto's hadden moeten figureren in het programma Peking-express van de zender Net5. In dat programma moeten zestien kandidaten bijna zonder geld een tocht van 8000 kilometer afleggen. De verscheidene camerateams van het programma zouden gebruik maken van de terreinwagens.

Terug naar Nieuws