Toegevoegd: vrijdag 6 mei 2005

Ramp in Tsjernobyl herdacht

KIEV/MOSKOU/MINSK - Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland hebben dinsdag stilgestaan bij de ramp in de kerncentrale van Tsjernobyl op 26 april 1986. In verschillende kerken werden speciale herdenkingsdiensten gehouden.

Volgens In Wit-Rusland, dat destijds de grootste problemen ondervond door de radioactiviteit die vrijkwam na de ramp, wil de oppositie in de avond een protestmars houden. Die zal ook zijn gericht tegen de autoritaire president Loekasjenko.

De ramp in Tsjernobyl (Oekraïne) kostte volgens schattingen aan 15.000 tot 30.000 mensen het leven. Ook in Nederland zijn toen meteen maatregelen genomen om mogelijke besmetting te voorkomen. Zo moesten de koeien op stal en mocht enkele dagen geen bladgroente worden verkocht.

Geldgebrek
Door geldgebrek dreigt overigens een programma om kanker in de besmette gebieden op te sporen vertraging op te lopen. Dat terwijl het aantal kankergevallen juist stijgt, aldus het Internationale Rode Kruis en de zusterorganisaties dinsdag. In de drie getroffen landen leven 7 miljoen mensen in besmette gebieden. Mobiele labs hebben daar vorig jaar bij de helft van de 90.000 onderzochte mensen afwijkingen in de schildklier gevonden. Daarvan is bij 215 mensen inderdaad kanker vastgesteld, twee keer zoveel als in 2000.

Deskundigen verwachten een piek in het aantal kankergevallen tussen 2006 en 2020. Daarom is het zorgwekkend dat donorgelden dreigen af te nemen, aldus de organisatie. Dit jaar is 40 procent van de benodigde 575.000 euro binnen. Dat geld komt vooral van Groot-Brittannië, Nederland en Japan.

Terug naar Nieuws