Succesvol project St Toekomst in Wit-Rusland

'Stichting Toekomst, Jeugdopbouw in Belarus' uit Hattem is van 26 april tot en met 1 mei 2008 op werkbezoek geweest in het zuiden van Belarus (Wit-Rusland). Bijna op de dag af 22 jaar na de desastreuze ramp met de kernreactor van Tsjernobyl, is op 30 april jl. officieel een gezondheidscentrum geopend in School Nummer 2 te Stolin. Het gezondheidscentrum met o.a. verschillende fitness apparatuur wordt ingezet voor verschillende doelgroepen.

Het gezondheidscentrum is allereerst bestemd voor de leerlingen van de eigen school, maar staat daarnaast ook open voor andere doelgroepen. Zo kunnen jongeren uit Stolin buiten de reguliere schooltijden hiervan gebruik maken. Verder staat het centrum open voor gehandicapten en volwassenen die willen werken aan een gezond lichaam. Ook biedt het revalidatiemogelijkheden voor patiŽnten van het plaatselijke ziekenhuis.

School Nummer 2 te Stolin wil zo naast haar educatieve doelen werken aan het grootbrengen van gezonde kinderen, die een plek kunnen krijgen en innemen in de maatschappij die hen zo hard nodig heeft. Zeker in het door straling besmette Tsjernobylgebied is een gezond en goed getraind lichaam iets om heel zuinig op te zijn.

Nina Kulsha.

De directrice van de school, Nina Kulsha, benadrukte bij de opening van het gezondheidscentrum dat een goede gezondheid de grootste rijkdom voor 'haar' kinderen is. Ongeveer 30% van de leerlingen heeft speciale fysieke training nodig buiten de normale gymnastieklessen om. In het stralingsgebied komen veel aandoeningen voor die op het normale functioneren van leerlingen dagelijks hun invloed hebben. Te denken valt hier aan schildklierproblemen, zenuwaandoeningen, psychoses, aantasting van bloed-, ademhalings- en spijsverteringssystemen, aantasting van het urinesysteem, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Toespraak bij de opening.

De opening van het gezondheidscentrum werd bijgewoond door docenten, inspecteurs van onderwijs en welzijn en veel blije leerlingen. Met een uitvoering van traditionele Wit-Russische dans en muziek kreeg de feestelijke opening een extra dimensie. De realisatie van dit nodige gezondheidscentrum is tot stand gekomen in samenwerking met o.a. het NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) en Share4More (Rabo).

Russiche dans en muziek.