Verslag werkbezoek aan Belarus 1 – eten voor schoolkinderen.

'Stichting Toekomst, Jeugdopbouw in Belarus' heeft onlangs - samen met 'Stichting Tsjernobyl-Gehandicapten Hattem' (www.sttgh.nl) - een werkbezoek gebracht aan de regio Stolin, in het zuiden van Belarus. Economisch gezien heeft de regio het moeilijk. Veel inwoners, die het toch al nooit breed hadden, komen nu extra in de problemen. Banken hebben te weinig geld en in winkels zie je weer lege schappen. Belarus worstelt met de economische crisis en met hyperinflatie, kosten voor levensonderhoud stijgen met de dag. De zwakken krijgen de hardste klappen. Een serie korte impressies, hier deel 1.

Al in 2011 had Stichting Toekomst een heel dringend verzoek ontvangen van een kinderdagopvang voor de allerkleinsten in Recitia. Men is absoluut toe aan een nieuwe kookunit. De huidige apparatuur is totaal 'op' en werkt nog slechts voor een klein deel. Het apparaat is er dusdanig aan toe dat reparatie of vervanging van onderdelen geen optie meer is.
Het bestuur van Stichting Toekomst heeft eind vorig jaar besloten het verzoek te honoreren.
Tijdens het recente werkbezoek in januari 2012 is door Stichting Toekomst in aanwezigheid van lokale pers een nieuwe kookunit in het dagverblijf geplaatst. Zodat nu alle 250 kinderen de kinderopvang ’s middags weer op school op een gezonde warme maaltijd getrakteerd kunnen worden. Met dank aan alle goede gevers en donateurs van Stichting Toekomst! Ook heeft Stichting Toekomst tijdens het bezoek een begin gemaakt met het verspreiden van een partij schoolmaterialen. Hierover meer in een volgende impressie.

Bericht in de 'Nawini Paleesia' (regionale krant) over de door Nederlanders aangeboden kookunit.
Voor wie moeite heeft met lezen van de Wit-Russische tekst een verkorte weergave van de inhoud.

'Mogelijkheid om te helpen - blijheid voor ons'
Al gedurende vele jaren helpt de Hollandse Stichting Toekomst kinderen in de regio Stolin. In 1998 verbleven kinderen uit Recitsia in Nederlandse gastgezinnen. Toen enkele jaren later de gastouders uit Nederland bij ons op bezoek waren geweest, kwam de hulp van de Stichting op gang. Deze week hebben vertegenwoordigers van de Stichting kinderdagverblijf N2 van Recitsia bezocht om als cadeau een elektrische kookplaat aan te bieden.
Deze elektrische kookplat kost bijna 8 miljoen rubels en was gekocht met het geld van de Stichting. De Stichting werkt al bijna 3 jaar samen met dit kinderdagverblijf. Het laatste bezoek brachten vertegenwoordigers van de Stichting afgelopen zomer nog, ze hebben toen speelgoed meegebracht. Daarvoor heeft de Stichting scholen geholpen met o.a. de aanschaf van computers. De Nederlanders hebben beloofd om verder te blijven helpen, een volgend project betreft vervanging van slechte ramen. Dhr. Maksimovich, hoofd van de vakbond van leraren en cultuurmedewerkers, heeft gezegd dat deze medewerking onze landen verenigt. De vertegenwoordigers van de Stichting komen al jaren naar Wit-Rusland en, zoals één van hen (Anita) heeft gezegd, houden van ons land met heel hun hart. Ze hebben 1700 km afgelegd met een eigen auto door een aantal landen en hebben verschillende grenzen gepasseerd. Het zijnin het dagelijks leven drukke mensen. Beide zeggen ze dat de mogelijkheid om te helpen veel voor hen betekent en hun veel blijheid en geluk brengt.