Impressie werkbezoek aan Belarus oktober 2006 (2).

Het is al eerder vermeld op onze site: de door ons geboden hulp is alleen mogelijk dankzij de hulp van een heel grote groep goede gevers. Dan denken we allereerst aan de grote groep vrienden, die met een warm hart om de stichting heen staan en met een zekere regelmaat Stichting Toekomst financieel ondersteunen. Denk ook aan allen die ‘langs de zijlijn’ helpen, bv. de helpers die het opzetten en onderhouden van de site voor hun rekening nemen. En ook zijn er iedere keer weer ‘tipgevers’ die ons attent maken op allerlei mogelijke hulpgoederen. Het is goed om je dit steeds weer te realiseren.

Bij het laatste bezoek merkten we weer hoe belangrijk al die ‘helpers’ om ons heen zijn. Zo werd door de Broekhuis Autogroep te Harderwijk opnieuw geheel belangeloos een puike Opel Vivaro ter beschikking gesteld.


Onderweg pauzeren met de Opel

Door gebruik te mogen maken van deze zeer ruime bestelbus, zijn we in staat om diverse noodzakelijke schoolmaterialen mee te nemen. Deels zijn die hier door Stichting Toekomst ingekocht, maar voor het grootste deel betreft het gekregen goederen die – nieuw of nog in zeer goede staat – in Belarus over de verschillende scholen worden verspreid.

Schrijfmaterialen, schriften, mappen, krijt, sportshirts, hockeysticks, voetballen, basketballen enzovoort. Kortom te veel om op te noemen. Allemaal goederen, waar binnen Witrussische scholen een schreeuwende tekort aan is. De drie scholen in Recitia en ook School Nummer 2 en de Beroepsschool in Stolin waren er zeer mee ingenomen.

Voor het eerst hebben we ook een 5-tal goedwerkende computers in de bus meegenomen op onze reis naar Belarus. Vooraf maakten we ons wel zorgen, of dit bij de Pools-Witrussische grens geen problemen zou geven. Maar de grenspassage verliep eigenlijk vrij soepel en snel. Binnen enkele uren reden we Wit-Rusland al binnen. De computers hebben we enkele dagen later af kunnen geven bij de plaatselijke school van Terebeshov en bij een creativiteitscentrum voor jongeren in Stolin. Daar hebben ze de sets diezelfde dag nog geïnstalleerd, en de dag daarop hebben we bij een tweede bezoek gehoord en kunnen constateren dat alles prima werkte. Zoals gebruikelijk zijn de nodige serienummers genoteerd, zodat we weten waar alle goederen blijven en ook bij een volgend bezoek kunnen kijken hoe het met eerder verstrekte goederen is gesteld. Niet alleen de computers, maar ook het overige onderwijsmateriaal zijn dus met open armen ontvangen en zullen worden ingezet voor de leerlingen in de scholen.